Witaminy rozpuszczające się w tłuszczach

Witaminy możemy dzielić na takie, które rozpuszczają się w wodzie oraz witaminy rozpuszczające się w tłuszczach. Oczywiście mowa tu i o wodzie i o tłuszczu, z jakiego składa się nasz organizm. Większość popularnych i często zażywanych witamin to te, które rozpuszczane są w wodzie. Witaminy takie dość szybko usuwane są z naszego organizmu – oczywiście podczas siusiania. Już po kilku godzinach od zażycia takiej tabletki witaminizowanej często nie ma po niej śladu. Dlatego też konieczne jest dość częste spożywanie witamin rozpuszczających się w wodzie, by przyniosły one oczekiwany efekt. Nieco inaczej jest w przypadku witamin rozpuszczających się w tłuszczach. Te w naszym organizmie pozostają o wiele dłużej. Tych witamin nie możemy przedawkować – a jest to możliwe. Witaminy takie rozpuszczają się powoli w tłuszczach naszego organizmu. Wolno uwalniane są do organizmu. W przypadku zażywania takich właśnie witamin konieczne jest stosowanie się do zaleceń lekarza – witaminy z tej grupy zazwyczaj przyjmowane są zaledwie raz dziennie i to jest wystarczająca dawka, w przeciwieństwie do witamin rozpuszczanych w wodzie, których w ciągu doby można zażyć nawet kilka czy nawet w szczególnych przypadkach kilkanaście.

Both comments and pings are currently closed.
Designed for