Witaminy dla kobiet w ciąży

Wprawdzie ciąża nie jest chorobą, ale często przysparza kobietom wielu dolegliwości. Wiele z nich jest związanych z niewłaściwym odżywianiem się kobiet. Aby dziecko rozwijające się w łonie matki otrzymywało wszystkie niezbędne do rozwoju składniki, nie trzeba jeść za dwoje, ale tyle, aby dwoje było nakarmionych. Dieta kobiety ciężarnej powinna być zbilansowana, powinny się w niej znaleźć warzywa, owoce, nabiał i chude mięso. Mimo iż dobrze ustawione posiłki zawierają wszystkie niezbędne witaminy i mikroelementy, kobiety w ciąży z reguły maja zalecone przez lekarza zażywanie dodatkowych ilości witamin ze względu na rozwijający się płód i zwiększone przez to zapotrzebowanie. To zapotrzebowanie jest aż o 50% większe niż normalnie. Nie każda kobieta potrzebuje dodatkowych witamin, ale objawy mrowienia nóg, spadek liczby czerwonych krwinek, bóle głowy czy kołatanie serca mogą wskazywać na zwiększone zapotrzebowanie. Przed zaleceniem dodatkowych witamin lekarz z reguły zaleca wykonanie niezbędnych badań kontrolnych i na ich podstawie podejmuje decyzję. Najważniejsze zalecane witaminy, to kwas foliowy, witaminy z grupy B, oraz żelazo, które działają krwiotwórczo. Częsta przypadłością przyszłych mam są poranne nudności i wymioty. Te także są wskazaniem do zapisania witamin, ponieważ organizm staje się takim stanem osłabiony. Nie powinno się zażywać witamin samodzielnie, bez konsultacji z lekarzem, ponieważ przypadkiem można sobie bardziej zaszkodzić niż pomóc. Nadmiar witamin wcale nie jest dobry.

Both comments and pings are currently closed.
Designed for