Witaminy

Składniki odżywcze dostarczane są do naszych organizmów wraz z pożywieniem. Organizm człowieka nie ma możliwości syntetyzowania tych związków. Do składników odżywczych należą węglowodany, tłuszcze, białka, witaminy i sole mineralne. Wśród nich mamy związki budulcowe, zapasowe, energetyczne oraz regulujące. Ostatnią grupę, a więc związki regulujące prace całego organizmu stanowią witaminy. Witaminy są to organiczne związki chemiczne, zawierające różne grupy funkcyjne. Witaminy pełnią funkcję regulatorową w organizmie. Biorą udział w kontrolowaniu gospodarki wapniowo-fosforanowej. Ponadto uczestniczą w przemianie tłuszczów, zapewniają prawidłowe działanie enzymów. Biorą udział w odbudowie tkanek, tworzeniu przeciwciał, hormonów oraz krwinek. Wspomagają budowę materiału genetycznego. Obecnie znanych jest 13 witamin, takich jak A, D, E, K, PP, C oraz osiem witamin z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12). Znaczenie witamin dla prawidłowego funkcjonowania organizmów odkryto dopiero na początku XX wieku. Odkrycie to zrewolucjonizowało jednak sposób odżywiania się oraz dietę w ogóle. Zaczęto zwracać baczną uwagę na to co znajduje się w naszej diecie. Zauważono bowiem, że odpowiednie odżywianie może cofnąć chorobę, lub zapobiec jej powstaniu.

Both comments and pings are currently closed.
Designed for