Witamina K

Witamina K

Witamina K wspomaga zapobieganie powstawaniu siniaków oraz nadmiernego pękania naczynek krwionośnych. Dzięki jej działaniu krew krzepnie dużo szybciej, a rany zaczynają goić się praktycznie od razu. Jest witaminą z grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Oznacza to w praktyce, że strawienie tej witaminy wymaga spożycia jej z odrobiną tłuszczu. Kluczowym działaniem witaminy K jest zapobieganie krwotokom i złemu krzepnięciu krwi. Ma ona bowiem swój udział w syntezie białka, która ma działanie hamujące wypływanie krwi w przypadku zranień. Co ważne, odgrywa ogromną rolę w zapobieganiu powstawaniu siniaków i krwawych podbiegnięć, a także znacznie zmniejsza krwawienie podczas miesiączki. Niedobory witaminy K zdarzają się bardzo rzadko, ale jeśli już są to mogą mieć bardzo przykre konsekwencje. Przede wszystkim kłopoty z krwią, jej krzepnięciem, wielkie ryzyko krwotoków, a także silne miesiączki u kobiet. To wszystko może być przyczyną w dalszej konsekwencji anemii. Niedobór witaminy K może być spowodowany również zbyt długotrwałym spożywaniem aspiryny albo leków przeciwzakrzepowych. Nadmiary zdarzyć się mogą jedynie osobom, które spożywają syntetyczną witaminę K.