Witamina C

Witamina C

Każdy z całą pewnością słyszał jaki zbawienny wpływ na nasz organizm ma witamina C. Wzmożone zażywanie tej substancji polecane jest w okresie przeziębienia. Witamina C, z chemicznego punktu widzenia jest pochodną glukozy, a jej poprawna nazwa to kawas askorbinowy. Witamina ta spełnia bardzo istotne funkcje w organizmie. Po pierwsze bierze udział w przemianie tyrozyny. Zaangażowana jest również w syntezę steroidów w nadnerczach oraz zachowanie prawidłowego potencjału oksydo-redukcyjnego w komórkach. Ponadto zmniejsza ryzyko przeziębienia, oraz skraca czas jego trwania. Większość roślin i zwierząt z powodzeniem syntetyzuje sobie tą witaminę. Wyjątek stanowią ssaki z rodziny naczelnych, do których należy człowiek. Ponadto świnka morska, niektóre nietoperze również muszą mieć dostarczaną tą witaminę z pożywieniem. Witamina C należy do związków rozpuszczalnych w wodzie, nie jest więc dla nas toksyczna. Jeżeli w naszym organizmie zgromadzi się jej nadmiar, zostaje ona usunięta z moczem przez nerki. Przyjmowana w nadmiarze może wywołać zaburzenia w funkcjonowaniu układu pokarmowego, takie jak biegunka czy wymioty. O wiele groźniejszy dla naszego zdrowia jest jednak niedobór tej witaminy. Może on prowadzić do wystąpienia wielu chorób takich jak szkorbut, depresja czy niedokrwistość.