Witamina C

Każdy z całą pewnością słyszał jaki zbawienny wpływ na nasz organizm ma witamina C. Wzmożone zażywanie tej substancji polecane jest w okresie przeziębienia. Witamina C, z chemicznego punktu widzenia jest pochodną glukozy, a jej poprawna nazwa to kawas askorbinowy. Witamina ta spełnia bardzo istotne funkcje w organizmie. Po pierwsze bierze udział w przemianie tyrozyny. Zaangażowana jest również w syntezę steroidów w nadnerczach oraz zachowanie prawidłowego potencjału oksydo-redukcyjnego w komórkach. Ponadto zmniejsza ryzyko przeziębienia, oraz skraca czas jego trwania. Większość roślin i zwierząt z powodzeniem syntetyzuje sobie tą witaminę. Wyjątek stanowią ssaki z rodziny naczelnych, do których należy człowiek. Ponadto świnka morska, niektóre nietoperze również muszą mieć dostarczaną tą witaminę z pożywieniem. Witamina C należy do związków rozpuszczalnych w wodzie, nie jest więc dla nas toksyczna. Jeżeli w naszym organizmie zgromadzi się jej nadmiar, zostaje ona usunięta z moczem przez nerki. Przyjmowana w nadmiarze może wywołać zaburzenia w funkcjonowaniu układu pokarmowego, takie jak biegunka czy wymioty. O wiele groźniejszy dla naszego zdrowia jest jednak niedobór tej witaminy. Może on prowadzić do wystąpienia wielu chorób takich jak szkorbut, depresja czy niedokrwistość.

Both comments and pings are currently closed.
Designed for