Witamina A

Już w starożytności doskwierała ludziom choroba zwana kurzą ślepotą lub ślepotą zmierzchową. Polega ona na tym, że w warunkach słabego oświetlenia człowiek dotknięty tą chorobą widzi nieostro. Na skutek niedoboru witaminy A , upośledzeniu ulegają pręciki umieszczone na siatkówce oka. Witamina A, czyli retinol, jest pochodną retinoidów. Należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Podstawowym źródłem występowania witaminy A w pokarmach są wątroba zwierząt. Pokarmy bogate w retinol, pochodzenia roślinnego to przede wszystkim marchew, brokuł, jarmuż, szpinak, dynia, kapusta. Wśród podstawowych funkcji witaminy A w organizmie są łączenie się z opsyną w siatkówce oka (powstaje rodopsyna – purpura wzrokowa). Ponadto bierze udział w regulacji [prawidłowego funkcjonowania tkanki nabłonkowej w organizmie. Zabezpiecza nabłonek oddechowy przed wnikaniem drobnoustrojów, odpowiada za prawidłowy wzrost tkanki nabłonkowej, a także odpowiada za integralność błon komórkowych. Z racji tego, że jest to witamina rozpuszczalna w tłuszczach, nie trudno o jej przedawkowanie. Skutkiem nadmiaru tej witaminy może być ostre zatrucie organizmu. Niedobór zaś prowadzi do zaburzeń w funkcjonowaniu aparatu wzroku i nieprawidłowym funkcjonowaniu naskórka.

Both comments and pings are currently closed.
Designed for