Prawidłowa ilość witamin

Każdy wie, jak ważna jest odpowiedni zbilansowana dieta każdego człowieka. Dostarcza ona wszystkich niezbędnych składników odżywczych organizmowi, w tym także witamin. Każdy organizm cechuje się indywidualnym zapotrzebowaniem na poszczególne witaminy, jednak organizacje wspierające zdrowie podają normy, uśrednione, dobowego zapotrzebowania na każdą z nich. Przy odpowiednio zbilansowanej diecie nie powinno być problemów z dostarczeniem określonych porcji lub ilości witamin do organizmu. Jednak każde zaburzenie w sposobie odżywiania, nadmierne odchudzanie powoduje, że do naszego organizmu dostaje się zbyt dużo lub zbyt mało witamin. Zbyt duże dawki tych związków chemicznych mogą prowadzić do przewitaminizowania, a więc do hiperwitaminozy. Taka nadmierna akumulacja witamin może doprowadzić do wad rozwojowych ważnych układów i narządów w naszym ustroju. Hiperwitaminoza dotyczy zazwyczaj witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, takich jak A, D, E, K. W przypadku, kiedy do naszych organizmów dostarczane jest zbyt mało witamin dochodzi do awitaminozy, a więc powstania deficytu tych związków. Te z kolei mogą doprowadzić do wystąpienia poważnych chorób takich jak szkorbut, beri beri, kurza ślepota i wiele innych.

Both comments and pings are currently closed.
Designed for