Odporność

Kwas askorbinowy, popularnie zwany witaminą C, to jedna z najpowszechniej znanych witamin. Rozpuszcza się ona w wodzie. Witaminę C stosuje się w przeziębieniach i chwilach ogólnego osłabienia organizmu – stawia ona dość szybko na nogi. Poprawia ona odporność, sprawia, że rany szybciej się goją. Przy niedoborze witaminy C może wystąpić przede wszystkim szkorbut, którego objawy to krwawienie dziąseł i innych części ciała, wypadanie zębów, liczne złamania, bóle mięśni i stawów. Poza szkorbutem ludziom, którzy nie przyjmują wystarczająco dużo witaminy C, grozi ogólne osłabienie organizmu, utrata apetytu, zaburzenia neurologiczne, osteoporoza, a nawet depresja. Witamina C nie jest toksyczna dla organizmu, dlatego jej nadmiar nie ma żadnych poważnych dla nas skutków. Jedynymi konsekwencjami przedawkowania kwasu askorbinowego mogą być wymioty, biegunka, wysypka skórna, jednak nie są to zmiany długofalowe. Inaczej sprawa przedstawia się w przypadku kobiet ciężarnych: nadmiar witaminy C może zaszkodzić dziecku, chociaż badania medyczne tego nie potwierdziły. Witaminę C można znaleźć przede wszystkim w owocach i warzywach, szczególnie tych zielonoliściastych. Należą do nich cytrusy, maliny, szpinak, ziemniaki, pomidory i inne.

Both comments and pings are currently closed.
Designed for