Nie pij przy złamaniach

Wszelkie złamania kości należą do bardzo przykrych kontuzji, które niejednokrotnie mogą wyeliminować nas z życia codziennego na bardzo długie tygodnie, zwłaszcza jeśli dotyczą kończyn. Lekarze już od dawna podkreślają, że na szybkość procesu zrastania się kości wpływ może mieć wiele czynników. I tak na przykład spożywanie alkoholu podczas złamania kości może znacznie spowolnić proces ich zrastania się. Do tej pory jednak nie byli w stanie dokładnie wytłumaczyć, jaki dokładnie jest związek przyczynowo skutkowy między spożywaniem alkoholu a szybkością zrastania się złamanych kości. Naukowcy z Uniwersytetu Loyola przeprowadzili badania na myszach, które rzuciły nieco światła na ten temat. Wykryli, że wśród myszy, którym podawano przy złamaniu alkohol mineralizacja kostniny jest niższa niż u tych, które nie spożywały alkoholu. Kostnina to tkanka kostna, tworząca się w miejscu złamania, czyli budulec nowej kości. Skoro jest jej mniej, to zrośnięcie powstaje dłużej, a sama kość jest słabsza. Planowane są jednak dwie metody, które mogą zniwelować skutki spożywania alkoholu podczas zrastania się kości. Być może metody te wpłyną także na przyspieszenie procesu zrastania się kości u abstynentów. Z całą pewnością warto śledzić doniesienia naukowców dotyczące zrastania się kości. Z pewnością na najnowszych osiągnięciach medycyny skorzystają również ci, którzy cierpią na tak zwaną wrodzoną łamliwość kości. Także ci, którzy na złamania są niezwykle podatni z pewnością ucieszą się jeśli lekarze opracują metody przyspieszające zrastanie się złamanych kości. Z pewnością warto o tym pamiętać.

Both comments and pings are currently closed.
Designed for