Krew

Do wąskiej grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach zalicza się również witaminę K, którą rozróżnia się na trzy osobne ze względu na ich budowę chemiczną i właściwości, jednak tworzą one grupę w całości odpowiedzialną za podobne funkcje. Przede wszystkim witamina K odpowiada za krew. Zapewnia krzepliwość krwi, jest dobra dla kobiet, ponieważ zmniejsza nierzadko obfite krwawienia miesiączkowe, są również bardzo ważne w profilaktyce, ponieważ zmniejszają ryzyko zachorowania na raka m. in. piersi, jajnika, żołądka, nerki oraz wątroby. Niedobór witaminy K w organizmie prowadzić może do objawów hemofilii – czyli łatwości powstawania krwotoków zarówno wewnętrznych, jak i zewnętrznych i trudności z ich zatamowaniem. W przypadku awitaminozy witaminy K rany trudniej się goją, a ryzyko zachorowania na chorobę nowotworową jest o wiele wyższe. Niedobór może prowadzić również do zapalenia jelita i biegunki. Nadmiar witaminy K natomiast może powodować niedokrwistość, uderzenia gorąca, nadmierną potliwość. U dzieci powodować może żółtaczkę. Witaminę K znaleźć można w warzywach takich jak brokuły, szpinak, kapusta czy sałata, owocach (np. brzoskwiniach) a także w jajach, jogurcie, serze, oleju czy tranie.

Both comments and pings are currently closed.
Designed for