Kości

Witamina D jest kolejną witaminą z grupy rozpuszczalnej w tłuszczach. Stosuje się ją przede wszystkim profilaktycznie, ale również w leczeniu m. in. osteoporozy. Jest niezwykle ważna dla kości, toteż powinno się ją przede wszystkim podawać dzieciom dla prawidłowego ich rozwoju i by uniknąć problemów z kośćmi w przyszłości. Witamina D zwiększa także masę mięśniową oraz odporność. Regularne jej przyjmowanie może prowadzić do zdolności regeneracyjnych wątroby, co jest szczególnie ważne dla ludzi prowadzących taki tryb życia, który jej sukcesywnie szkodzi. Niedobór witaminy D może powodować krzywicę u dzieci, a osteoporozę u dorosłych. Jej nadmiar natomiast prowadzi do osłabienia organizmu, bóli głowy, ogólnego złego samopoczucia, braku apetytu, zaparć, opóźnienia umysłowego. Witaminę D znaleźć można w jajkach, mięsie, nabiale, a także tranie – dlatego tak często jest on podawany dzieciom, których kości i organizm dopiero się rozwijają. Najwięcej jest jej jednak w rybach takich jak węgorz, śledź, łosoś, sardynki czy tuńczyk. Ciekawym zjawiskiem jest wzbogacanie o witaminę D takich produktów jak mleko, płatki śniadaniowe czy margaryna w krajach zarówno amerykańskich, jak i europejskich.

Both comments and pings are currently closed.
Designed for